Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Cestujete rádi do cizích krajů? Pak jistě máte s vízy bohaté zkušenosti. Ovšem, jistě se mezi našimi čtenáři najdou i tací, kteří s tímto dokumentem ještě neměli tu čest. A právě pro ně jsme připravili tento článek, který jim prozradí, co to vízum je, jak si ho zařídit a do kterých zemí je potřeba si ho obstarat. Neváhejte tedy a čtěte dále!

Vízum je dokument, který prokazuje, že je daná osoba oprávněna vstoupit na určité území, pro které bylo vízum vydáno. Může mít podobu jak dokumentu, ale také pouze razítka v pase.

Pokud si chcete vyřídit vízum, musíte počítat s tím, že musíte splnit určité podmínky, abyste mohli v dané zemi zůstat. Často je zde definováno, na která území se vízum vztahuje či jaká je povolená délka pobytu ve vybrané zemi.

Pokud vízum obdržíte, nepočítejte s variantou, že spolu s ním Vám budou přiřknuta také nějaká práva, a to včetně možnosti do dané země kdykoliv vstoupit a zůstat tam po blíže nespecifikovanou dobu. Rovněž se připravte na to, že Vaše vízum může být kdykoliv zrušeno.

Některá víza mohou být vydána až po příjezdu na ambasádě či na konzulátu. Existují však i specializované cestovní kanceláře, která víza vyřídí za Vás, a tak Vám pohledávky okolo vyřizování tohoto dokumentu automaticky odpadají. V některých zemích existují i takzvané reciproční (tj.vzájemné) vízové režimy. Mezi takové země se řadí například Alžírsko, Kanada či Brazílie.

A za jakých podmínek Vám vízum nebude jednoznačně vydáno?

Rizikové jsou například následující situace a události:

  • Žadatel se dopustil podvodu nebo podal zkreslené informace o své osoby či o důvodech cestování do dané země
  • Žadatel má v trestním rejstříku záznam a nebo jej stíhání za přečin teprve čeká
  • Vstup žadatele na území jiného státu může být z hlediska bezpečnosti rizikový
  • Žadatel nemůže prokázat, že má silné vazby ke své zemi či bydlišti
  • Žadatel nemá žádné legitimní důvody cestovat do vybrané země
  • Žadatel nemá dobrý charakter a morální ladění
  • Platnost pasu žadatele vypršela příliš brzy….

Jaké typy víz existují?

V obecné rovině lze prohlásit, že existují tři základní druhy víz. Jedná se o pracovní vízum, turistické vízum a pobytové vízum. Dále se můžete setkat i s vízy tranzitními, studijními či obchodními, ale také s vízy jedno či více-vstupními.

Každá země má své specifické požadavky, které musí být splněny, aby Vám bylo vízum vydáno, proto je vhodné se o těchto požadavcích co nejdříve před odletem poinformovat. Cena víza se pohybuje v různých cenových relacích. Tato suma je vždy závislá na rozhodnutí ministerstva zahraničních věcí v dané zemi.

Ptáte se, do kterých částí světa musíte cestovat s vízem?

Dobrou zprávou je, že bez tohoto dokumentu či razítka se obejdete v celé Evropě a také ve většině jihoamerických a středoamerických zemích. Naopak o africkém a asijském kontinentu je známo, že se vyžívá ve vízových hříčkách. Věříme však, že Vás předešlé řádky nedemotivovaly a Vy si dopřejete příjemné cestování po celém světě.

Vyřídit vízum vůbec není těžké, a tak nic nebrání tomu, abyste se vydali na cestu plnou dobrodružství – Cestovní portál bude rád Vaším společníkem!



 
Tagy: ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist