Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Typy leteckých společností

V případě, že chcete cestovat na dovolenou letadlem, neponechávejte výběr letecké společnosti náhodě a předem se dobře informujte o tom, jaké jsou Vaše možnosti. V obecné rovině lze však říci, že si můžete vybírat ze dvou typů společností – z klasických leteckých společností a z nízkonákladových leteckých společností.

Klasické letecké společnosti

Klasické letecké společnosti jsou charakteristické tím, že cestující za svou přízeň těmto společnostem získávají body. Za každou cestu se jim tedy připočítá určitý počet mil a z toho pak vyplývají různé výhodné nabídky, kterých lze využít.

V případě, že s některou klasickou leteckou společností létáte pravidelně, vyplatí se zaregistrovat prostřednictvím formuláře a nebo přes telefon a začít sbírat tyto míle. Výhodné nabídky totiž určitě stojí za to!

Spočívají především v možnosti získat výhodnou nabídku a nebo si vybrat nějakou hmotnou věc. Ovšem pozor, s „utrácením“ nasbíraných mil zbytečně neotálejte. U většiny leteckých společností Vám body zůstanou na účtě tři roky a pokud po této době nepodniknete delší cestu letadlem, jejich platnost vyprší.

A jaké výhody si za nasbírané míle můžete dopřát?

V první řadě můžete získat let v bussiness class a nebo také letenku zdarma. Kromě toho lze využít drobných výhod, jako například přednostní nástup do letadla, přednostní odbavení, vyšší váhový limit na zavazadla atd. Za zmínku jistě stojí i některé partnerské nabídky či sbírání bodů na firemní účet, z čehož má výhody jak firma, tak cestující.

Mezi nevýhody klasických leteckých společností se řadí především vysoká cena jednosměrných letenek. V mnoha směrech však jinak předčí nízkonákladové letecké společnosti.

Nízkonákladové letecké společnosti

Jak by se daly jednoduše charakterizovat nízkonákladové letecké společnosti? Jedná se o typ letecké společnosti, která minimalizuje všechny nedůležité náklady, aby mohla svým zákazníkům poskytnout co nejlevnější letenku. V důsledku toho však musíte počítat s tím, že při využití tohoto typu aerolinií si musíte za každou službu navíc připlatit. A to ať už jde o jídlo snědené během letu, o změnu data odletu či o doprovod samotně letícího dítěte.

Zde Vám také přinášíme několik užitečných doporučení:

1. Mějte na vědomí, že Low Cost dopravci poskytují jen přímé lety. Pokud z nějakého důvodu necestujete přímou linkou a budete nuceni cestou přestupovat na další let, budete muset znovu projít odbavením zavazadel.

2. Tyto společnosti si také nelámou hlavu se zpožděným letem a za prodlený let a změnu data odletu si budete muset připlatit.

3. Co se týče rezervace letenek, probíhá obvykle prostřednictvím internetu. Platbu pak provedete pomocí platební karty (Vista, Mastercard, American Express ad.). Některé společnosti však akceptují i převod na bankovní účet.

4. Rozlučte se také s tím, že byste získali papírovou letenku. Bude Vám přidělen pouze kód a pokud budete mít u sebe platný cestovní průkaz, nic nebude bránit tomu, abyste odletěli do cizích krajů.

Doporučujeme Vám také, abyste si na internetu bedlivě přečetli informace týkající se odbavení cestujících. Přepážka však obvykle bývá otevřena dvě hodiny před odletem.

Také počet zavazadel je u nízkonákladových leteckých společností omezen. Je povoleno si s sebou na palubu vzít pouze jedno příruční zavazadlo, zatímco v úložném prostoru letadla si můžete nechat přepravit maximálně dvě zavazadla.



 
Tagy: , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist