Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Létání osob s omezením

Očekáváte narození potomka a nebo trpíte zdravotním omezením, avšak i přesto si chcete dopřát cestování do vysněné destinace prostřednictvím letecké společnosti? Ať už se řadíte do kterékoliv specifické kategorie cestujících, s radostí Vám oznamujeme, že nic nebrání tomu, abyste absolvovali cestu letadlem.

Avšak, musíte přeci jen dodržovat jistá pravidla. A právě v tomto článku si k nim něco málo povíme.

Těhotenství

Jak už bylo zmíněno, ani těhotenství Vám v podstatě nebrání v tom, abyste cestovali letadlem. Budoucí maminky by se však předtím měly poradit se svým lékařem, zda je tento způsob transportu vhodný. Dá se však očekávat, že Vám cestování letadlem schválí bez potíží zhruba do 28. týdne těhotenství.

Mezi 28. a 36. týdnem těhotenství lze cestovat pouze za doprovodu lékaře a po 36. týdnu většina aerolinií odmítá těhotné ženy transportovat, a to zejména z důvodu možného předčasného porodu. Je také dobré vědět, že v případě vícečetného těhotenství jsou tyto hranice posunuty, a to většinou už k 28. týdnu.

Jakmile získáte povolení od svého lékaře, nezbývá, než se informovat u příslušné letecké společnosti, zda umožňuje transport těhotných žen. Pokud se setkáte s kladnou odpovědí, doporučujeme Vám při cestování dodržovat jistá pravidla: dodržujte pitný režim a zhruba každých třicet minut se projděte po palubě (je tedy vhodné sedět u uličky). Dále se na cestu oblečte do pohodlného oblečení, avšak elastické punčochy se příliš nedoporučují. Je také vhodné při sezení pohybovat končetinami (krevní oběh) a nebo preventivně požít léky na posílení cévní stěny.

Jak si ještě můžete usnadnit cestování letadlem? Během letu jezte raději čerstvé ovoce a popíjejte džus. Pokud je to jen trochu možné, cestujte v doprovodu druhé osoby a mějte u sebe kontakt na svého lékaře a záchrannou službu.

V souvislosti s těhotenstvím lze využít i některé speciální služby. Konkrétně se jedná o možnost přednostního vybavení, o rychlejší pasovou a bezpečnostní kontrolu či o využití lékařské služby, která se nachází na všech letištích.

Jak tedy vidno, pokud se, budoucí maminky, cítíte fit, nic nebrání tomu, abyste si užily cestování letadlem. A i když s sebou tento druh transportu nese jistá rizika (předčasný porod, tlak), nemusíte se obávat. V případě nutnosti Vám letecké společnosti poskytnou veškerou možnou první pomoc. Ale věříme, že budete-li se držet našimi pokyny, tato pomoc nebude potřeba.

Řadíte se mezi cestující se specifickými potřebami? Pak i pro Vás máme dobrou zprávu. Letecké společnosti totiž počítají i s těmito cestujícími, a tak i Vám se budou snažit poskytnou co největší komfort.

Osoby se sníženou pohyblivostí a osoby zdravotně postižené

Mezi cestující se specifickými potřebami se řadí osoby se sníženou pohyblivostí a osoby zdravotně postižené. Konkrétně se jedná například o osoby s nohou v sádře, o osoby zrakově a sluchově postižené a v neposlední řadě o osoby na invalidním vozíku a o jedince neschopné standardní komunikace. Nyní si ke každé kategorii něco málo povíme.

Máte-li zlomenou nohu, která je zafixovaná v sádře, pro Vás to znamená jediné: v letadle nebudete moci dostatečně ohnout nohu. Z toho důvodu si k Vaší letence budete muset dokoupit další dvě dodatečné letenky, což v praxi znamená, že budete mít v letadle k dispozici hned tři místa a budete mít tedy možnost mít nataženou nohu po celou dobu letu.

Trpíte-li zrakovým či sluchovým postižením, je dobré vědět, že většina leteckých společností poskytuje těmto osobám asistenční služby zdarma. Je však vhodné kontaktovat svého přepravce, aby Vám poskytl bližší informace o těchto službách.

Osoby na invalidním vozíčku mohou při letu použít svůj vozík, ale také si jej mohou vypůjčit přímo na letišti. Dobrou zprávou je, že i v tomto případě poskytuje většina leteckých společností speciální asistenční služby.

Je-li vozík opatřen baterií, je dobré vědět, že musí projít zvláštní bezpečnostní kontrolou a také je potřeba předložit potvrzení, které zaručuje, že právě tento typ baterie je vhodný pro leteckou přepravu. Obecně také platí, že by celková váha invalidního vozíku neměla přesáhnout 40 kg.

Mezi cestující se specifickými potřebami se řadí také osoby, které nejsou schopny standardní komunikace. Sem patří především jedinci s intelektuální nezpůsobilostí a také osoby s takovým stupněm sluchového postižení, které jim neumožňuje komunikovat s personálem letecké společnosti. Jaké povinnosti tedy plynou pro tyto cestující? Musí si obstarat osobního průvodce, který si musí rovněž zaplatit letenku. Další nutná opatření však již nejsou povinná.

A drobné upozornění na závěr: V letadlech je většinou omezený počet míst pro osoby s omezenou hybností. Je proto nutné, abyste leteckou společnost co nejdříve informovali o svém zdravotním stavu. Jedině tak máte jistotu, že Vám budou v letadle vyhrazena speciální místa.



 
Tagy:



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist