Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Zavazadla v letadle

Je pochopitelné, že odlétáme-li na dovolenou či za prací do zahraničí, bereme si s sebou ty nejnutnější osobní věci. Je však třeba říci, že přeprava zavazadel na palubě letadla podléhá přísným pravidlům, které je třeba striktně dodržovat.

Je dobré si totiž uvědomit, že oproti jiným dopravním prostředkům jsou letadla do jisté míry omezena maximální vzletovou a přistávací hmotností.

Každý letecký dopravce má vypracované předpisy, které upravují přepravu zavazadel na daných linkách. Existuje také několik různých typů zavazadel, jejichž přeprava se řídí speciálními pravidly. Ovšem pro všechna zavazadla bez výjimky platí, že prochází rentgenovou kontrolou. Pojďme se nyní na různé typy zavazadel i na příslušná pravidla blíže podívat.

Zavazadla nepodléhající vážení

Všechna zavazadla, které se nashromáždí, se obecně dělí do čtyř základních kategorií. První z nich představují předměty, které nepodléhají vážení a nazývají se jako „free baggage“. Tato zavazadla si každý cestující přepravuje sám a také si za ně proto ručí. Jedná se především o drobnosti jako kabát, šál, kabelka, deštník, fotoaparát či složený invalidní vozík. Do kategorie Free baggage se však již neřadí kufříky na kosmetiku, spací pytle, aktovky nebo rádia. Je proto dobré se informovat přímo u dopravců, jaké předměty do této kategorie spadají.

Nezapsaná zavazadla

Tento typ zavazadel si cestující opět převáží u sebe, jen s tím rozdílem, že se k nim váží jisté rozměrové a hmotnostní limity. Jedná se především o křehké a cenné předměty a nebo o věci, které potřebujete mít nutně u sebe, a to po celou dobu letu.

Obvykle si cestující mohou vzít na palubu jeden kus nezapsaného zavazadla, které má rozměry 55x44x20 cm a váží okolo 5ti kilogramů. Tyto limity se však opět mohou různit v závislosti na pravidlech, která si stanoví vybrané letecké společnosti.

Zapsaná zavazadla

V tomto případě se jedná o kufry, batohy a další věci, které si s sebou nemůžeme vzít na palubu letadla. Tato zavazadla samozřejmě podléhají vážení a přepravují se v zavazadlovém prostoru, takže k nim majitel nemá během letu přístup. Jako zapsaná zavazadla se převáží také zvířata či trvanlivé potraviny. Naopak je zakázáno vozit například křehké předměty, cenné papíry, šperky či peníze. Je dobré také vědět, že jsou i destinace, kde je striktně zakázáno dovážet jídlo.

Váhu zapsaných zavazadel si určitě každý dopravce individuálně, ovšem přesáhnete-li limit, je dost možné, že bude nadměrná váha zpoplatněna. Obvykle tato sazba činí 1% z ceny jednosměrné letenky za každý kilogram navíc.

Nedoprovázená zavazadla

Jedná se o zavazadla, která si s sebou cestující obvykle berou na delší služební cestu či studijní pobyt. Věci, které se nevejdou do letadla, kterým cestujeme, jsou posílány formou nákladu jiným letadlem. Taková zavazadla mají také svůj speciální tarif, který musí cestující zaplatit.



 
Tagy: ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist