Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Létání se zvířaty

Chcete odjet na dovolenou, ale nemáte to srdce nechat své zvířecí miláčky doma o samotě? Pak nemusíte zoufat, většina leteckých společností totiž umožňuje také převoz zvířat. Ovšem jejich transport do cizích krajů není zcela jednoduchý, jak by se možná mohlo zdát. Proto Vám v tomto příspěvku přinášíme exkluzivní informace o tom, jak se připravit na let do vybrané destinace také s Vaším domácím mazlíčkem.

Hned na úvod je třeba říci, že pokud se rozhodnete vzít na dovolenou také své zvířátko, musíte na tuto skutečnost upozornit leteckou společnost, se kterou se rozhodnete odjet. Počet zvířat, které lze letadlem transportovat, je totiž značně omezen. Dále je potřeba si zjistit, zdali Vámi vybraná destinace umožňuje vstup zvířat, případně jestli má nějaké požadavky či omezení.

Pokud budou všechna nařízení a požadavky mluvit ve Váš prospěch, nezbývá, než Vaše zvířátko řádně připravit na cestu letadlem. Vzhledem k tomu, že bude cestovat ve speciální schráně, je dobré, abyste mu ji dva dny před odletem otevřeli, aby mělo dostatek času se s ní „seznámit“. Přece jen v ní bude uzavřeno po celou dobu letu, a tak je vhodné, aby si na ni alespoň trochu zvyklo. Dále dopravní společnosti apelují na to, abyste svého zvířecího miláčka šest až osm hodin před odletem již nekrmili.

Samozřejmě, že je důležité zvíře před cestou letadlem řádně označit. V praxi to znamená to, že schrána, ve které bude pobývat, bude opatřena speciální známkou a také cedulkou, na které budou uvedeny kontaktní údaje majitele. Tyto kontaktní údaje se musí vztahovat nejen na zemi, kde majitel trvale pobývá, ale také na destinaci, do které cestuje.

A jakými konkrétními způsoby lze Vaše zvíře přepravovat? Máte tři varinty – může letět s Vámi:

  • v kabině letadla (jako kabinové zavazadlo)
  • v nákladovém prostoru (coby odbavené zavazadlo)
  • nebo může transport přečkat v nákladovém prostoru (jako zboží)

Nyní si ke každému způsobu něco málo povíme.

Transport zvířete v kabině letadla

Většina leteckých společností dovoluje přepravu v kabině letadla pouze u psů, koček, králíků a fretek. Aby však Váš zvířecí miláček mohl letět s Vámi v kabině, musí vážit do osmi kilogramů, a to včetně schrány, jejíž rozměry obvykle činí 48 x 32 x 29 cm. Podmínkou také je, že se tato schrána musí pohodlně vejít do úložných skříněk umístěných nad sedadly. Upozorňujeme také na skutečnost, že v kabině letadla mohou být obvykle transportována pouze dvě zvířata, a za tuto službu si musíte připlatit.

Transport zvířete v nákladovém prostoru

Přepravu zvířat v nákladovém prostoru neumožňují všechny země, proto je dobré se zeptat na bližší informace u daného dopravce. I v tomto případě však platí podobná opatření jako u výše uvedeného transportu. Zvíře musí být umístěno ve speciální schráně, přičemž ta musí být opatřena jednak nepropustným dnem, ale také dostatečným prostorem pro dýchání.

Dalším pravidlem je, že zvíře musí mít všechny povinné doklady nutné pro přepravu do Vámi vybrané destinace a schrána musí být opatřena kontaktními údaji na majitele. Je také na místě schránu vybavit vodou či trochou jídla. V souvislosti s tím se však doporučuje zakoupit takový typ schrány, který umožňuje doplňování tekutin a potravin zvenčí. I za tento způsob dopravy se účtují speciální poplatky.

Jak lze vidět, možnosti přepravy zvířat letadlem se za poslední léta výrazně zlepšila. Letecké společnosti navíc dbají o to, aby zvířátka během cestování netrpěla, a tak nic nebrání tomu, abyste si užili dovolenou snů také z Vaším zvířecím miláčkem!



 
Tagy: , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist