Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Bezpečnostní opatření a pravidla na letištích

Snad každý z nás se těší na to, až nasedne do letadla a vydá se vstříc odpočinku a také novým zážitkům. Ovšem, abyste si skutečně užili dovolenou snů a neskončila Vaše honba za sluncem, relaxací a exotikou hned na letišti, je třeba dodržovat jistá pravidla. Co přesně máme na mysli? O tom si více povíme v následujících řádcích.

Jestliže se rozhodnete, že budete na dovolenou cestovat letadlem, je třeba počítat s tím, že jakmile se dostanete do letištního prostoru, jste povinni dodržovat jistá pravidla a nařízení. Pokud si zcela nejste jisti, co si s sebou můžete (v souladu s nařízeními Evropské unie) do letadla vzít a nebo co můžete ponechat v zavazadle, tento článek Vám přinese cenné informace. Pojďme však popořadě.


Jak jste se již mohli dočíst v článku týkajícím se opatření na letišti, před nasednutím do letadla musí každý cestující absolvovat bezpečnostní kontrolu. V praxi to vypadá tak, že budete vyzváni k tomu, abyste položili do plastikových nádob svrchní část vašeho oděvu (např. bundu, svetr, atd.), všechny ostré a kovové předměty z příručního zavazadla (např. klíče, telefon, peněženku, cigarety, mince), elektronická zařízení (notebook) a také tekutiny (nápoje, gely, zubní pasty, líčidla…). Poté bude Vaše zavazadlo s takto roztříděnými věcmi posláno na běžící pás, aby prošlo rentgenovou kontrolou. Podobnou kontrolu budete muset absolvovat i Vy.

Abyste se zbytečně nedostali do nějakých nesnází, je dobré vědět, které předměty si (ne)můžete s sebou vzít na palubu letadla. Nyní si k nim proto raději něco málo povíme.

Tekutiny

Pokud žijete v domnění, že si do letadla s sebou můžete vzít neomezené množství tekutin, budeme Vás muset zklamat. Podle nového nařízení EU je totiž možné přepravovat v zavazadlech pouze omezené množství tekutin. Toto nařízení platí pro všechny pasažéry, kteří cestují v prostoru EU. Co přesně toto nařízení stanovuje?

V jednotlivém balení o max. objemu 100 ml umístěném v jediném průhledném, opakovatelně uzavíratelném plastovém sáčku o max. objemu 1 litr můžete mít v kabinovém zavazadle s omezením nápoje, polévky, krémy, oleje, spreje, parfémy, sprchové a vlasové gely, holící pěny, deodoranty, zubní pasty, směsi kapalných a pevných látek a další předměty podobné konzistence. Toto speciální balení však musí být při osobní kontrole předloženo k samostatné kontrole mimo kabinové zavazadlo. Pokud tímto způsobem nepředložíte některou z výše uvedených tekutin, je velká pravděpodobnost, že jejich přeprava nebude povolena.

Toto limitující zařízení se však nevztahuje na dětské a kojenecké jídlo na dobu cesty, na léky a také na dietní jídlo, jehož přeprava v kabině letadla je možná bez omezení.

Zakázané předměty

A jaké předměty jsou striktně zakázány? Zde Vám přinášíme jejich seznam. Jde o:

  • Střelné zbraně a ostatní předměty s účinky jim podobnými – patří sem například veškeré střelné zbraně, repliky a imitace zbraní, plynové a mechanické zbraně, signální zbraně, kuše, praky, harpuny, zapalovače ve tvaru zbraní aj.
  • Nože a řezné nástroje, špičaté předměty – patří sem například sekyrky a topůrka, šípy a oštěpy, obuv s hroty, brusle na led, mačety, skalpely, hokejky, golfové hole či rybářské pruty a udice.
  • Obušky a tupé předměty, které je možné využít jako zbraň.
  • Výbušniny a jakékoliv hořlaviny – patří sem například munice, rozbušky, granáty, ohňostroje a jakákoliv pyrotechnika, barvy ve spreji, alkoholické nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 70% či zápalníky a fosforové zápalky.
  • Chemické a toxické látky – patří sem například kyseliny, zásady a předměty je obsahující, jedy, radioaktivní látky, slzné a jiné paralyzující látky, hasící přístroje či samozápalné materiály a látky.

Počítejte však také s tím, že pracovníci, kteří provádí bezpečnostní kontrolu, mají právo označit jako zakázané předměty i ty předměty, které se nenachází na seznamu zakázaných předmětů. Učinit tak mohou v případě, že předložený předmět vzbuzuje důvodné podezření z toho, že by mohl ohrozit bezpečnost civilního letectví.

Desatero bezproblémového průchodu bezpečnostní kontrolou na letišti

A na závěr nezbývá, než si říct DESATERO BEZPROBLÉMOVÉHO PRŮCHODU BEZPEČNOSTNÍ KONTROLOU NA LETIŠTI. Bedlivě čtěte, milí čtenáři! Tady je:

  • 1. Seznamte se řádně s přepravními podmínkami již před cestou na letiště. Pokud máte pochybnosti, obraťte se s dotazy na leteckou společnost, se kterou cestujete, nebo na letištní informace.
  • 2. Na letiště přijeďte s dostatečným časovým předstihem, aby odbavení Vašich zapsaných zavazadel a následná bezpečnostní kontrola neprobíhala v časovém stresu.
  • 3. Při příchodu na stanoviště bezpečnostní kontroly v klidu vyčkejte, až na Vás přijde řada. Respektujte koridory, které jsou pro čekající cestující vytyčeny pomocí stojanů a pásů a vždy respektujte pokyny a příkazy bezpečnostních pracovníků. Jakmile přistoupíte k rentgenovému zařízení, připravte se na zahájení bezpečnostní kontroly. Pro odložení předmětů, které budete předkládat ke kontrole, použijte plastové misky, které jsou pro Vás na každém stanovišti připraveny. Pouze Vaše zavazadlo do nich nepatří.
  • 4. Vyjměte ze zavazadla plastový sáček, ve kterém přepravujete předměty obsahující tekutiny a gely a předložte jej k samostatné kontrole.
  • 5. Do plastové misky si odložte všechny kovové předměty, které máte v kapsách oděvu (např. mobilní telefon, klíče, cigarety, drobné mince, peněženku, atd.)
  • 6. Svlékněte si svrchní oděv (kabát či bundu) a odložte jej do plastové misky.
  • 7. Z Vašeho zavazadla vyjměte rozměrnější elektroniku (notebook apod.) a položte ji do plastové misky k již odloženému svrchnímu oděvu.
  • 8. Vaše zavazadlo položte na pás rentgenového zařízení.
  • 9. Vyčkejte instrukcí bezpečnostního pracovníka a po jeho pokynu projděte detekčním rámem. Pokud budete vyzváni k podrobení se dodatečné kontrole, bez výhrad to akceptujte.
  • 10. Vaše zavazadlo a odložené věci budou podrobeny rentgenové kontrole. Pokud budete bezpečnostním pracovníkem vyzváni k otevření zavazadla, případně k předložení některého z kontrolovaných předmětů k následné prohlídce, bez výhrad to akceptujte.

Věříme, že budete-li se řídit těmito pokyny, Vaše cesta do destinace snů proběhne bez větších obtíží. Proto nezbývá, než Vám popřát příjemnou cestu!



 
Tagy: , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist