Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Před odletem

Jsou lidé, pro které je letadlo takřka druhým domovem. Ovšem jsou i takoví z nás, které první cesta letadlem teprve čeká, a tak nás před odjezdem zmítá mnoho otázek a pochybností. Jednou z nich jistě může být i otázka, co dělat, jakmile se dostaneme do letištní haly.

Kam jít? Jaké doklady si s sebou vzít? Na který terminál se dostavit? Pokud se také Vy snažíte získat odpovědi na všechny tyto otázky, ale zatím jste nebyli úspěšní, máme pro Vás dobrou zprávu. Tento článek Vám totiž poradí, na co všechno si před odletem na dovolenou dávat pozor!

Letištní hala

Pojďme tedy popořadě. Jakmile se dostavíte do letištní haly (je dobré tam být v předstihu – cca 1,5 až 2 hodiny před odletem), je třeba najít příslušnou přepážku, u které se necháte odbavit. Jak právě „Vaši přepážku“ poznáte? Příslušnou informaci naleznete na monitorech, na nichž se dočtete, kde bude Vaše odbavení probíhat a tam také následně zamíříte i se svými zavazadly. Tyto přepážky bývají obvykle rozděleny podle leteckých společností, takže jakmile se ocitnete právě před Vaší přepážkou, ještě si pro jistotu zkontrolujte, zda se jméno společnosti shoduje s tím, jenž je uvedeno na letence.

Odbavení – Check in

U letištní přepážky pak budete vyzváni, abyste předložili svou letenku a také cestovní pas. Teprve poté Vám bude vydán palubní lístek. Jestliže si s sebou budete brát do letadla nějaké zavazadlo, je třeba jej položit na běžící pás a pak Vám za něj bude vydán zavazadlový lístek, který se zpravidla přilepí na letenku. V případě, že máte k dispozici elektronickou letenku, potřebujete mít u sebe dvě věci – kód rezervace (uvedený na této elektronické letence, je proto lepší si ji vytisknout) a cestovní pas. Jakmile ji předložíte u přepážky, příslušný pracovník ji zkontroluje a předá Vám za ni palubní lístek.

Po odbavení

Co dělat po odbavení? Nejprve apelujeme na to, abyste si zkontrolovali svůj palubní lístek. Na něm byste měli naleznout následující: přilepený zavazadlový lístek (je třeba jej předložit, pokud se zavazadlo ztratí), číslo sedadla a terminálu a v neposlední řadě informace o tom, kdy a kde se nejpozději dostavit k nástupu do Vašeho letadla. V souvislosti s tím upozorňujeme, že čas nástupu a samotného odletu se může lišit o 30-45 minut. Berte také na vědomí, že přijdete-li pozdě, nebudete do letadla vpuštěni. Po kontrole palubního lístku pak nezbývá, než se vydat na bezpečnostní kontrolu.

Bezpečnostní kontrola

Ta se obvykle odehrává před vstupem do bezcelní zóny, kde je možno se občerstvit a nebo zakoupit dárky pro své nejbližší. Jednotlivá stanoviště bezpečnostní kontroly jsou vždy lokalizována v blízkosti letištních přepážek, takže je poměrně snadno najdete. Při bezpečnostní kontrole budete vyzváni, abyste do plastových nádob vložili různé předměty a také svrchní části Vašeho oděvu (např. bundu či svetr). Poté bude Vaše příruční zavazadlo společně s těmito nádobami položeno na běžící pás s rentgenem. Také Vy sami budete muset projít podobným zařízením.

Před nástupem do letadla

Po absolvování této kontroly si můžete užívat brouzdání po obchodech a nebo už můžete netrpělivě čekat na svůj let. Nezapomeňte si znovu zkontrolovat palubní lístek, na němž naleznete všechny potřebné údaje a informace, tedy odkud, kdy a kam přesně letíte. Informovat Vás o tom však budou také letištní monitory, kde mj. najdete i informaci, z jaké brány vlastně letíte (údaj má obvykle formát písmeno + číslo, např. G51). Pak už stačí pouze sledovat letištní ukazatele, které Vás navedou k Vaší bráně. Letušky ještě naposled zkontrolují Vaši letenku (abyste nasedli do správného letadla) a nám tedy nezbývá, než Vám popřát šťastný a ničím nerušený let!



 
Tagy: ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist