Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Schengenský prostor

Schengenský prostor, slangově nazýván také jako Schengen, je označení pro území většiny evropských států, na kterém mohou obyvatelé členských zemí překračovat hranice na kterémkoliv místě, a to bez nutnosti procházení hraniční kontrolou.

Schengenský prostor získal svůj název podle stejnojmenné vesnice v Lucembursku, u níž byla roku 1985 podepsána Schengenská dohoda a v níž byla o pět let později také podepsána prováděcí úmluva.

Smluvními státy tohoto prostoru jsou především země EU, ovšem nalezneme zde i nečlenské země EU a nebo některá ze zámořských území členských zemí. Co se týče zemí Evropské unie, které spadají do Schengenu, bez obav můžete cestovat do Belgie, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Litvy, Lotyška, Lucemburska, Maďarska či na Maltu. Dalšími členy jsou také Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousku, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Česká republika. Ta je členem Schengenského prostoru od prosince 2007.

Jak už bylo zmíněno, do Schengenu jsou zahrnuty i nečlenské země EU či zámořská území členských zemí. Hraniční kontrolou tedy nemusíte procházet ani v případě, že budete cestovat na Island, do Norska a nebo do Švýcarska. Ze zámořských ostrovů do tohoto prostoru spadají například Kanárské ostrovy, portugalské Azory, zámořská území Francie nebo norské Špicberky.

Schengenský prostor se řídí jistými pravidly. V první řadě jeho členské země zavedly pro celou oblast společnou vízovou politiku a také se dohodly na zavedení účinných kontrol na vnějších hranicích, přičemž vnitřní hranice z hlediska pohybu osob a zboží v podstatě neexistují. Dobrou zprávou však je, že tento stav nemusí být trvalý. Kontroly lze obnovit v zájmu zachování veřejného pořádku či vnitrostátní bezpečnosti.

Výhodou tohoto prostoru je, jak už bylo řečeno, že občané zemí, kteří jsou jeho členy, mohou svobodně cestovat v rámci celého Schengenu a rovněž překračovat vnitřní hranice na kterémkoliv místě, které je označeno tzv. „zelenou hranicí“. Právě zde totiž nejsou dodržovány formality a cestující nemusí tedy čelit ani nadbytečnému zdržení. Tato poměrně liberální pravidla platí i pro cizince, kteří doloží tzv. schengenské vízum, které je opravňuje vstoupit do zemí Schengenského prostoru.

O vstupu ČR do Schengenského prostoru se hovoří víceméně jen o superlativech. Negativa však mohou být zmíněna snad jen v souvislosti s tím, že právě naše země nemůže, na rozdíl od Norska či Islandu, jen tak vypovědět část smlouvy týkající se přistoupení k EU a její zbytek zároveň ponechat. Odborníci se zároveň shodují v tom, že se vláda rozhodla investovat až příliš mnoho financí (resp.milionů) do masivní kampaně, jež má informovat občany o vstupu do Schengenu. Někteří znalci se také obávají, že vstupem do tohoto prostoru bychom mohli nevědomky podpořit vstup zahraničních zločinců na naše území. Chvatně však dodávají, že v tomto případě se jedná spíše o dedukce, které se vůbec nemusí vyplnit.

Nyní si však všichni plně užíváme spíše pozitiva, která s sebou vstup České republiky do Schengenského prostoru přinesl. Pohodlné cestování má totiž vskutku něco do sebe. Proto neváhejte a využijte této možnosti dosyta i Vy! Cestování přes hranice je totiž od prosince 2007 doslova radostí a pohodou…



 
Tagy: ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist